Wat ik op het moment lees

Misschien ben je na het lezen van mijn artikel over het lezen van meerdere boeken tegelijkertijd benieuwd welke boeken dat dan zijn die ik tegelijkertijd met andere boeken las. Dan ben je hier aan het juiste adres! Hier volgt een stukje over mijn current reads: de meerdere boeken die ik tegelijkertijd las en lees.

Ten eerste ben ik bezig in De sprookjesverteller. Aanvankelijk liep ik wel vast in dit boek, omdat de hoofdstukken (30 pagina’s) zo lang waren en ik daar niet altijd tijd voor had/maakte. Vandaar dat ik ook in een ander boek begon: Dumplin. Dat boek is meer voor tussendoor.

Ik merk wel dat er een onderscheid is, maar dat is juist leuk. In het weekend lees ik meer in De sprookjesverteller, en in de avonden doordeweeks pak ik Dumplin op, omdat ik na zes pagina’s weer kan stoppen.

Ook lees ik Red ons, Maria Montanelli van Herman Koch, een boek dat ik voor mijn lijst lees en waarin ik begon ter voorbereiding van de boekenweek. Dit boek pak ik minder regelmatig op, maar neem ik bijvoorbeeld mee op een treinreis; het is immers niet zo dik als De sprookjesverteller of Dumplin.

En dan heb je nog een vierde boek, The art of being normal, maar dat tel ik even niet mee. Het valt eigenlijk wel onder die afwisselende boeken: het is namelijk een boek dat ik in het Engels lees. Maar ik ben er niet actief in bezig, vandaar dat ik het nu buiten beschouwing laat.

Lees ik minder als ik meerdere boeken tegelijk lees?

Dat hierboven was zo ongeveer wat ik op 9 april schreef. Inmiddels heb ik Dumplin uit, door elke dag zo’n kort hoofdstuk te lezen, maar ik heb er wel lang over gedaan: ik begon op 18 maart en las het op 19 april uit. Dumplin was het eerste boek dat ik in april uitlas. Het laatste boek dat ik daarvoor uit las, las ik uit op 26 maart (en daarin begon ik op 9 maart).

Zoiets geeft mij het gevoel dat ik veel minder lees, omdat ik meerdere boeken tegelijk lees. Maar ik moet niet vergeten dat ik wel lees, alleen dat wat ik lees anders verdeeld is. Tussen 27 maart en 18 april heb ik geen boek uitgelezen, maar wel ongeveer 500 pagina’s gelezen, alleen dan in verschillende boeken tegelijk.

Ik las ook in De sprookjesverteller en daarvan moet ik nog maar 50 pagina’s tot ik het einde heb bereikt. En ik ben inmiddels begonnen in De kids of appetite, dus de kans dat ik deze week twee of drie boeken achter elkaar uitlees, is aanwezig.

Of lees ik juist meer dan ik zou lezen als ik in één boek bezig was?

En wat eigenlijk in mijn geval eigenlijk ook juist goed was aan het lezen van meerdere boeken tegelijk, was dat ik in een periode waarin ik het zo druk had, tenminste wel las, omdat ik niet alléén De sprookjesverteller aan het lezen was, maar ook Dumplin had liggen.

Als ik alleen De sprookjesverteller zou lezen, zou ik een week lang geen boek aanraken, omdat ik geen tijd had om een hoofdstuk van 30 pagina’s te lezen. Nu had ik doordeweeks ’s avonds toch nog de gelegenheid om een paar minuten lezen, omdat Dumplin hoofdstukken van 5 pagina’s heeft.

En verder?

Drie boeken tegelijkertijd lezen is voor nu wel genoeg, ook al begonnen mijn handen te jeuken toen ik nieuwe boeken kreeg en kocht. Toch lees ik eerst twee boeken waarin ik al bezig ben uit (De kids of appetite en De sprookjesverteller).

Dus ik wil ook wel minderen – ik kan niet onbeperkt alles tegelijk blijven lezen. En ik hoop dat dat nu kan omdat ik het niet minder druk heb, dat ik dan meer aandacht heb voor lezen. Maar beide heeft voordelen, heb ik zoal gemerkt!

5 gedachten over “Wat ik op het moment lees

 1. Het lezen van verschillende boeken is iets wat ik ook doe. Dit komt voortuit meerdere dingen. Zoals je zegt, soms zijn sommige hoofdstukken zolang, dat ze niet uitnodigend zijn om er even bij te pakken. Tijdens de pauze op het werk lees ik graag luchtige boeken, ivm de afleiding van collega’s etc. en soms heb ik gewoon zin in iets anders. Ben ik bezig in fantasy en staat mijn hoofd er gewoon niet naar. Dan pak ik er een thriller bij of een roman.

 2. In plaats van 3 tegelijk, zoals jij dat doet, staat er op Goodreads bij mij dat ik 11 boeken lees… En dit is niet eens omdat ik het afwissel qua genre die zwaarder en luchtiger zijn!
  Bij sommige boeken is het omdat ik het bij de bibliotheek heb geleend en het niet uit heb gelezen voordat ik het weer terug moest brengen. En bij de meesten begin ik erin maar leg ik het weer weg.
  Ik probeer wel om het te minderen en dat is voor mij wel gelukt. Eerder deze maand stond de teller op 14…

  1. O ja, dat snap ik! Maar ben je wel weer van plan om verder te lezen in die boeken? Zo niet, dan kan je ze ook weghalen en een aparte ”did not finished” kast aanmaken of zo. Want doorlezen in een stom boek is niet nodig, hoor!

   1. Daar had ik ook eens aangedacht, maar dan ben ik weer bang dat er op het einde nog iets spectaculairs komt! Ik ben ook weer nieuwsgierig hoe het boek dan afloopt. Vaak is het boek wel leuk, alleen is er weer een ander leuk boek dat ik wil lezen. Ik lees de boeken dus meestal wel uit.

    1. Begrijpelijk – ik lees zelf ook vaak tot het einde! En anders dan sla ik wat hoofdstukken over en ga ik scannend langs de pagina’s tot het ”uit” is 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *