Recensie: Pijn (Mel Wallis de Vries)

Na een jaar wachten is het eindelijk zo ver: een nieuw boek van Mel Wallis de Vries, die ook wel als dé jeugdthrillerkoningin van Nederland wordt gezien! Haar vorige boek Haat was me goed bevallen. Schreef ze ook met Pijn weer zo’n goed verhaal?

Over het boek

Vijf meisjes die elkaar niet kennen. Eén dader die de politie te slim af is. En iedereen kan meekijken als niet alleen de laatste minuten van het eerste slachtoffer op Snapchat worden gedeeld, maar ook de dood van de andere meisjes in de schijnwerpers staat op sociale media. Niemand is perfect, maar wat als de hele wereld dat te zien krijgt?

Recensie

Pijn is niet het soort verhaal dat ik had verwacht. Het draait voor de lezer niet echt om de zoektocht naar de dader, terwijl Mel wel vaker van die boeken heeft geschreven. Dan voel je de spanning en worden er hints gedropt, en aan het eind bij de ontmaskering van de dader denk je: ooh, ja, inderdaad, hoe had ik dat nou over het hoofd kunnen zien!

Wat dat betreft vind ik Pijn helaas niet zo goed als andere boeken: ik verwachtte een zoektocht voor de lezer, een thriller met veel spanning en mogelijke plottheorieën en een verrassende ontknoping aan het eind.

Wat voor boek is het dan wel? Een boek waarbij slachtoffer voor slachtoffer langsgegaan wordt en aan het eind duidelijk wordt wie daarachter zit. Die spanning is wel goed uitgewerkt. Het is zo’n boek waardoor je bijna niet meer alleen thuis wilt zijn ’s avonds. Dat is zeker een teken dat het boek goed is geschreven.

De omgang van de personages onderling vind ik alleen niet altijd even realistisch. Hun manier van praten en doen komt vooral in het begin geënsceneerd over. Bovendien hoopte ik bij bepaalde dingen dat die tegen een eind nog een rol zouden spelen, maar daar komt geen verduidelijking meer over.

Desondanks heb ik genoten; ook Pijn leest erg fijn! Mel schrijft boeken die je snel oppakt om even in te lezen, en ook dit boek leent zich daarvoor. Ook het gebruik van sociale media zal jongeren aanspreken; knap hoe ze zoiets actueels in haar boek weet te verwerken.

Conclusie

Ik vind het jammer dat Pijn geen zoektocht naar de dader-thriller is waarbij aan het eind alle puzzelstukjes opeens logisch op hun plaats vallen, terwijl Mel dat wel vaker heeft geschreven. Maar daar zijn dan weer andere boeken voor! De boeken van Mel pak je sowieso wel op als je fan bent, alleen zijn de verwachtingen soms aan de hoge (of verkeerde?) kant.

Waardering: ★★★

Pijn | Mel Wallis de Vries | De Fontein (31 oktober 2017)
Koop dit boek bij Bol.com

Ik heb van uitgeverij De Fontein in ruil voor een eerlijke recensie een exemplaar van het boek mogen ontvangen, waarvoor mijn dank!

Een gedachte over “Recensie: Pijn (Mel Wallis de Vries)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *