Van alles en nog wat over afgelopen weekend

Literatour. Afgelopen vrijdag was de aftrap, dit weekend was er van alles omtrent de boekenweek te beleven en te doen en nu zitten we er middenin. Zo voelt het niet, want ik heb huiswerk, school en andere verplichtingen om me mee bezig te houden. Maar de napret is er nog, bijvoorbeeld door het uitwerken van interviews van afgelopen weekend. Dat doe ik best wel perfectionistisch – hoe kan het ook anders, haha – maar ik stop die hoeveelheid tijd er ook in omdat ik het ontzettend leuk vind om te doen. Het is alleen nog niet af, dus op de korte termijn heb ik niks inhoudelijks van mijn toffe boekige weekend om te delen, wat op zich wel jammer is. Vandaar dit blogje om jullie toch even bij te praten.

Laten we beginnen bij het eind van mijn weekend: afgelopen zondag. Ik wil namelijk met het leukste eindigen en dat was vrijdagavond (sorry dat ik kies voor één dag, het was allemaal super, maar ik weet wel waar ik het állermeest van heb genoten, en dat was vrijdagavond – dit zegt trouwens niks zegt over de tofheid van de andere dingen, hoor!)

Zondag

Afgelopen zondag had ik een interview met de enige echte Jenny Valentine, auteur van onder andere Door het vuur. Zo jammer trouwens dat ik over al die genomineerde DLP-boeken nog niks heb gezegd, omdat dat tot afgelopen vrijdag toch niet echt uitgebreid mocht. En in die tussentijd ontbrak me de tijd.

Maar goed, het interview vond plaats in het Ambassade Hotel in Amsterdam en dat vond ik best wel bijzonder. Het is namelijk de plek waar de meeste uitgevers hun auteurs laten overnachten. Er zijn daar ook allerlei boekenkasten met gesigneerde boeken van de auteurs die er geweest zijn en zalen om interviews af te nemen. Met Jenny zat ik in een super leuk kamertje en daarvoor heb ik met uitgeefster Thille gepraat. Vanwege mijn eigen ambities voor het boekenvak vind ik dat altijd zeer interessant!

Interviews

Waar ik het met Jenny over heb gehad, lees je natuurlijk zo snel mogelijk. Op het moment zit ik nog in het eerste stadium van het uitwerken van het interview; dat wil zeggen dat ik het gesprek al heb uitgetypt en het nu nog in de vorm van een artikel ga gieten. En ik moet nog veel schrappen en bijschaven tot ik tevreden ben 🙂

Dan hebben we de zaterdag. Toen was Sarah Crossan in het land. Als lid van de Hebban YA Club van 10 mocht ik bij de bloggerslunch zijn, echt super leuk was dat! Daarna gingen we met zeven van de Hebban Club naar het Boekenfestijn in Utrecht (waar ik even vijf boeken kocht, oeps). Na een korte brainstormsessie onder het genot van wat frietjes was de leuke dag alweer ten einde.

Dé grote dag

Maar de leukste dag – of eigenlijk moet ik zeggen: avond; de dag bestond immers uit school en wachten en aftellen – was vrijdag. Dé dag waar ik naartoe had geleefd: de uitreiking van de Dioraphte Literatour Prijs tijdens de boekpresentatie van 3PAK! Het was zo ontzettend gaaf <3 Het was zo mooi, ik kan het nog niet helemaal onder woorden brengen. Ik betwijfel ook of dat binnenkort wel zal lukken, want het gevoel is gewoon overweldigend.

Ik ontmoette toen ook the one and only Sarah Crossan!! Ze is geweldig, net als haar boek Een: serieus, echt waar, lees het. Ik reikte de prijs voor het best vertaalde boek aan haar uit. Jowi Schmitz won met Weg in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig en Peter-Paul Rauwerda ging er met de publieksprijs vandoor.

3PAK

De uitreiking ging vooraf aan een podiumprogramma, waarbinnen het 3PAK ook gepresenteerd werd en Elfie en Mano, de aanwezige auteurs van de verhalenbundel voor jongeren, een stukje voorlazen. 3PAK kan je deze week gratis krijgen in de boekhandel of bij de bibliotheek, dus je weet wat je te doen staat! Echt waar, dit is zoiets wat je moet hebben – niet alleen omdat het leuk is voor je verzameling, maar de verhalen zijn ook echt goed.

En toen kwam de borrel, het feestje. Er waren zo veel, lieve, enthousiaste, leuke mensen met wie ik stuiterend heb staan praten. Ik werd echt veel aangesproken door onbekenden die iets te zeggen hadden over het optreden daarvoor! Ik huppelde rond van de één naar de ander en het was alweer voorbij voordat ik er erg in had.

Ja, ik geniet nog na. En dat blijf ik gewoon doen. Er rest een mooie herinnering! En wie weet wat voor moois, nieuws er nog zal volgen! Vandaag (donderdag) komt David Pefko, een van de tourende auteurs tijdens de Literatour, in ieder geval bij ons op school voor een schrijversbezoek. Hij komt eigenlijk voor de derdeklassers, maar ik kan dit natuurlijk niet zo maar voorbij laten gaan… 😉

2 gedachten over “Van alles en nog wat over afgelopen weekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *